Az egyik gyakori dilemma az ERP rendszer kiválasztásakor, hogy egyedi fejlesztésű rendszert építsenek-e vagy válasszanak egy univerzálisnak szánt ERP szoftvert. Első pillantásra az első megoldás tűnik csábítónak, mert látszólag a vállalat minden problémáját megoldja. A tényleges testre szabásra elköltünk egy szemmel is jól látható összeget, viszont lehet tovább dolgozni ugyanúgy, mint a rendszer
bevezetése előtt. De tényleg ez a legoptimálisabb megoldás? Egyedi ERP fejlesztés megéri-e a hazai cégeknek, vagy válasszanak egy univerzálisnak szánt szoftvert? Erre keressük a választ a cikkünkben.

Egyéni ERP fejlesztés vagy általános szoftvermegoldás?

A vállalatok jellemzően nem alkalmaznak rendszertervezőt. A szervezeti egységek vezetői/munkatársai önállóan alkotják meg a munkájukhoz szükséges folyamataikat. Jellemzően egyedi igényekre szabott alrendszereket hoznak létre, és leggyakrabban csak a szűken vett “szakmai” érdekeket veszik figyelembe. De legfőképp a mindennapi munkájukra koncentrálnak – hiszen attól sikeres a cég! Olyan ez, mintha egy száguldó versenyautón a pilótának magának kellene kereket cserélni – menet közben.

Ehelyett a Forma1-ben specialisták serege dolgozik azon, hogy az autónak csak száguldani kelljen. A rugalmas-szoftver gyártó mindenki igényét ki akarja elégíteni, ezért nem feltétlenül vizsgálja mélyrehatóan, hogy egy ágazatban mi a valódi optimum. Ilyen rendszer bevezetésekor nagyjából lekövetik, amit a vállalat csinál, és nem érkezik “új tudás” a rendszerbe.

Álláspontunk szerint: ha a konkrét iparágban járatos szakemberek azzal és csak azzal foglalkoznak, hogy a teljes folyamatot átlátva összefűzzék az osztályok/tevékenységek közötti kapcsolatokat, és a CÉG rábízza magát egy ilyen rendszerre, akkor a nyereség jelentős lehet. Bizonyos méret után kifejezetten hasznos, ha a „mindent megoldunk” improvizáció helyett bejön a rendszerbe egy kis kötöttség (=struktúra), ami nyilván az improvizáló dolgozóra/osztályokra vonatkozik: senki nem csinálhatja másképp, mint ahogyan az egész vállalat számára optimális.

A vállalat folyamatait a PROD lehetőségeivel összehasonlítva kiderül a cégméretnek és tevékenységnek megfelelő optimum. Ezt felparaméterezve és bevezetve számos folyamat lerövidül, és lecsökken az állandó “információ hiány”, ami a cégek dolgozóit gyakran feszíti. A Prod minden adatot ott rögzít, ahol az keletkezik, amit aztán a számtalan automatizmusa révén ott és azok használnak fel, akiknek arra szükségük van. Ha a PROD-ot választja, akkor megnyeri a program mögött rejlő átgondolt Struktúrát, amitől cége hatékonyabban tud termelni, gazdálkodni.

Az integrált ERP (vállalatirányítási rendszer) beszerzése vagy a saját fejlesztése közötti döntés fontos és stratégiai lépés egy vállalkozás életében. Bár a saját fejlesztés számos előnnyel járhat, az integrált ERP rendszer vásárlása több szempontból is hatékonyabb lehet.

Elsőként érdemes megemlíteni, hogy az integrált ERP rendszerek már kész és kipróbált megoldások, melyeket tapasztalt szakemberek és csapatok fejlesztenek. Ezek a rendszerek általában átfogó funkcionalitással rendelkeznek, amelyek felölelik az összes vállalati folyamatot az értékesítéstől és a beszerzéstől a pénzügyeken át egészen a raktárkezelésig és a HR tevékenységekig. Ezáltal az integrált ERP rendszerek gyorsabban bevezethetők és alkalmazhatók, mint a saját fejlesztésű megoldások.

Másodsorban az integrált rendszerek általában könnyebben alkalmazkodnak az iparági változásokhoz és új szabályozásokhoz. A folyamatos frissítések és fejlesztések révén ezek a rendszerek rugalmasabbak és könnyebben karbantarthatók a piaci igényekhez képest, ellentétben a saját fejlesztésű rendszerekkel, amelyek folyamatos figyelmet és erőforrásokat igényelnek a naprakészen tartáshoz.

Ezenkívül az integrált ERP rendszerek gyakran rendelkeznek beépített analitikai eszközökkel és riportokkal, amelyek segítségével könnyebben nyomon követhetők a vállalati folyamatok és adatok. Ez lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy gyorsabban és pontosabban reagáljanak az adatokra, így növelve a hatékonyságot és versenyképességet.

Az integrált ERP rendszerek beszerzése továbbá általában költséghatékonyabb lehet hosszú távon, mivel a fejlesztés, karbantartás és frissítések költségei eloszlanak a rendszerfejlesztő cég és az ügyfél között. Ez által csökkenthetők a belső fejlesztés során jelentkező költségek és a kockázatok, ami hosszú távon pénzmegtakarítást eredményezhet.

Összességében az integrált ERP rendszerek vásárlása gyakran gyorsabb, hatékonyabb és kevésbé költséges megoldás lehet a vállalatok számára, mivel megfelelnek az iparág specifikus igényeknek, könnyen frissíthetők, és rendelkeznek az üzleti folyamatokat támogató beépített eszközökkel és analitikai lehetőségekkel. A saját fejlesztésű rendszerek ugyanakkor egyedi igényeket elégíthetnek ki, de hosszú távon jelenthetnek komolyabb kihívásokat a karbantartás, frissítések és a versenyképesség szempontjából.