Ritkán feltett kérdések (GYIK / FAQ)

DILEMMA: Mi a jobb?
  • A Cég működéséhez alakítani egy rugalmas, univerzálisnak szánt ERP szoftvert?
  • A Cég működését “rákényszeríteni” egy ágazatspecifikus szoftverre?

Első pillantásra az első megoldás a kecsegtető, látszólag a Cég minden gondját megoldja. Elfogy ugyan egy (nagy) adag pénz a tényleges testreszabással, de lehet tovább dolgozni, mint addig.

De tényleg ez a jó megoldás? A legtöbb Cég nem alkalmaz rendszertervezőt. Az osztályok vezetői/munkatársai az önfejlődés során alkotják meg a folyamatokat, ezekre gyakran egyedi alrendszereket hoznak létre, és leggyakrabban csak a szűken vett “szakmai” érdekeket látnak át. De legfőképp a mindennapi munkájukra koncentrálnak – hiszen attól sikeres a cég! Olyan ez, mintha egy száguldó versenyautón a pilótának magának kéne kereket cserélni – menet közben. Ehelyett a Forma1-ben specialisták serege dolgozik azon, hogy az autónak csak száguldani kelljen.

A rugalmas-szoftver gyártó mindenki igényét ki akarja szolgálni, ezért nem feltétlen vizsgálja mélyrehatóan, hogy egy ágazatban mi a valódi optimum. Ilyen rendszer bevezetésekor nagyjából lekövetik, amit a Cég csinál, és nem érkezik “új tudás” a rendszerbe.

Álláspontunk szerint: ha a konkrét iparágban járatos szakemberek azzal és csak azzal foglalkoznak, hogy a teljes folyamatot átlátva összefűzzék az osztályok/tevékenységek közötti kapcsolatokat, és a CÉG rábízza magát egy ilyen rendszerre, akkor a nyereség jelentős lehet. Bizonyos méret után kifejezetten hasznos, ha a „mindent megoldunk” improvizáció helyett bejön a rendszerbe egy kis kötöttség (=struktúra), ami nyilván az improvizáló dolgozóra/osztályokra vonatkozik: senki nem csinálhatja másképp, mint ahogyan az egész vállalat számára optimális.

A PROD a készülék-ipar minden ésszerű működésre alkalmas, és nem tartalmaz olyasmit, ami ehhez a tevékenységhez szükségtelen. A Cég folyamatait a PROD lehetőségeivel összehasonlítva kiderül az cégméretnek és tevékenységnek megfelelő optimum. Ezt felparaméterezve és bevezetve számos folyamat lerövidül, és lecsökken az állandó “információ hiány”, ami a cégek dolgozóit gyakran feszíti. A Prod minden adatot ott rögzít, ahol az keletkezik, amit aztán a számtalan automatizmusa révén ott és azok használnak fel, akiknek arra szükségük van.

Ha a PROD-ot választja, akkor megnyeri a program mögött rejlő átgondolt Struktúrát, amitól cége hatékonyabban tud termelni, gazdálkodni.