A MES (Manufacturing Execution System) és az ERP (Enterprise Resource Planning) rendszerek két különböző informatikai megoldás, amelyeket a vállalatok használnak, de különböző célokat szolgálnak.

Az ERP egy átfogó vállalatirányítási rendszer, amely integrálja a vállalat összes folyamatát, beleértve a pénzügyeket, számvitelt, emberi erőforrásokat, beszerzést, projektmenedzsmentet és a termelést is. Egy ERP rendszer segíti a vállalatokat a különböző részlegek közötti információáramlásban, lehetővé téve a hatékonyabb döntéshozatalt és a vállalati erőforrások jobb kezelését.

A MES egy olyan rendszer, amely kifejezetten a gyártási tevékenységek nyomon követésére és irányítására szolgál. A MES a gyártási folyamatok optimalizálására, a gyártási adatok valós idejű gyűjtésére és elemzésére, valamint a termelési hatékonyság javítására koncentrál. Ez a rendszer a gyártási terület szintjén működik, és segít a gyártási folyamatok koordinálásában, valamint a termelési teljesítmény fokozásában.

Összefoglalva, az ERP egy nagyobb körű vállalatirányítási rendszer, míg a MES egy gyártási folyamatokra specializálódott rendszer. Az ERP integrálhatja a MES-t, így a kettő együttműködve biztosítja a vállalatirányítási és gyártási tevékenységek hatékony összehangolását.