art1

MES

A termelésirányítási vagy gyártásirányítási szoftverek átfogó neve a MES (Manufacturing Executing System), amely gondoskodik, hogy pontosan átlássuk, teljes körűen irányítsuk és élőben felügyeljük a termelési, gyártási folyamatainkat.

A MES rendszer működhet önállóan is, de optimális megoldás, ha egy ERP rendszerrel össze van kötve, így lesz teljes a kép a vállalaton belüli folyamatokról. Vannak olyan ERP szoftverek is, mint például a PROD-ERP, mely egy komplett MES rendszert is tartalmaz és a kis-közép vállalatoktól egészen a nagyvállalatokig megoldást biztosít minden eddiginél hatékonyabb működésre.

A folyamat indító pontja a pontos, tervezett gyártási folyamatok feltérképezése és rendszer szintű felépítése. Már ebben a fázisban is több hatékonyságot növelő folyamatra derül fény. Azonban az igazán nagy érdem a már működő rendszeré lesz.

Ezt követi a gyártás folyamatának valós időben történő végig követése, amely az anyagáram folyamatát irányítja és felügyeli, így a műszakvezető minden pillanatban nyomon követheti a gyártórészlegben folyó munkát, jelzéseket kap a gyártás tervről az esetleges eltérésről. A naprakész, élő információk alapján szinte azonnal javíthatja a gyártás termelékenységét, csökkentheti a selejtek számát.

Hol és hogyan tesszük hatéknyabbá a
termelést a PROD-MES rendszerrel?

A PROD-MES rendszer rugalmasan változtatható paraméterek megadásával, egy gyártási tervet generál, így tervezhetőek a vállalat erőforrásai és gépei, emberek/beszállítók, alkatrészek, szerszámok rendelkezésre állása.

Az összes megrendelés pontos nyilvántartása felett a gyártási igények, valamint a raktárkészlet összevetéséből, szállítási határidők alapján pontosan kikalkulálja és így megrendeli a gyártás folyamatos működéséhez szükséges összes terméket.

A teljes termelő/gyártó rendszer felügyelete. A MES rendszernek van egy adminisztrációs felülete, ahol az illetékes vezető nyomon követheti az összes gyártási rendelést, az operátori kompetenciákat. Lehetőség van minőségbiztosítási folyamatok elvégzésére, mintavételezésre. Az egész gyártás ütemezhető, beállítható a műszak profil (mettől meddig tart egy műszak), szünetrendet lehet beállítani.

Operátor terminál

A gyártásokat lehet kiindítani, az operátor ezen a felületen lépésről lépésre láthatja a gyártási folyamatot, amit igény szerint képekkel / videókkal lehet illusztrálni, külső eszközöket lehet becsatlakoztatni (pl.:mérőberendezések). A gyártás közben fellépő problémák szakszerű és gyors kezelésére van lehetőség.

Valós idejű szerszámhasználat (ha elhasználódik egy szerszám munka közben, akkor ezt a rendszer jelzi és folytathatja a kiindított gyártást egy újabb szerszámmal). Gyártás közben készlethiány esetén lehetőség van a helyettesítésre.

Élő adatot szolgáltat az ERP-nek, ami által azonnali kimutatások készíthetők, rögtön friss infót láthatunk a gyártás állapotáról, státuszairól, könnyebben tervezhetővé teszi a gyártást.

icon4

Minőségellenőrzés

Késztermék ellenőrzéssel és pontos dokumentálással teszi hatékonyabbá a folyamatot, továbbá azonnal kiderül, ha alkarész vagy szerszám probléma lépne fel.

icon5

Döntés támogatás

A naprakész adatok alapján pontos képet kap a gyártás költségeiről és üteméről, ezáltal időben beavatkozhat a folyamatokba és elkerülheti a gyártásban a deficitet. Összegezve a MES nem csodaszer, hanem egy gyártást, termelést optimalizáló megoldás, amely több ponton napi 24 órában felügyeli és irányítja a termelést, amellyel nem csökkenthetők az egekbe szökő energiaárak, de a gyártás optimalizálásával jelentős mértékben megnövekedhet a hatékonyság és ezzel együtt csökkenthetők a termékre jutó gyártási kölstégek.

Egy logikus, átlátható rendszer a teljes gyártási folyamatra – és azon túl.

A PROD biztosítja, hogy a munkaidő hasznos munkával,
és ne adminisztrációval teljen – az operátoroktól a felsővezetőkig.

Továbblépne a gyártás optimalizálásban? Szívesen felkeressük és bemutatjuk a rendszerünket.

Küldje el elérhetőségeit és szakértői munkatársaink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Hívjon minket bátran:

+ 36 30 190 2001

Vagy küldje el elérhetőségeit és hamarosan visszahívjuk Önt!