Egy mindenképp példaértékű és hiánypótló, előremutató megoldás jött létre a szoftverpiacon a Prodosoft és a NOVITAX együttműködésével, ami valóban megreformálja, átláthatóbbá teszi és nagyban megkönnyíti a vállalatirányítási folyamatokat. A két rendszer összekapcsolásával ugyanis egy olyan komplex szolgáltatás jött létre, amellyel a magyar kkv-k valós időben képesek a fizikai és pénzügyi folyamataikat egyben kezelni. Ez egy olyan lehetőség, ami eddig talán csak a multinacionális vállalatok számára volt adott, de ezzel a megoldással már minden kisvállalat számára realitást jelent.

Hogy miről is szól valójában ez az együttműködés?

A részletekről a két legilletékesebb szakember, Lukács József, a Prodosoft Kft. ügyvezető igazgatója és rendszertervezője, valamint Zelenák András, a Novitax Kft. ügyvezetője ad átfogó képet.

Lukács József: A PROD vállalatirányítási rendszert magas minőségbiztosítási igényeknek megfelelni kívánó termelővállalatok számára fejlesztettük ki. Ezért van az, hogy a PROD-nak szerves része a MES gyártástámogató rendszer, ami egészen az operátorok szintjéig vezérli és követi nyomon a tevékenységet. Ezekben a folyamatokban nélkülözhetetlen a valós idejű adatkezelés: ha egy munkadarab elkészül, az azonnal látszik a rendszerben – minden következményével együtt. 

A célunk kezdetektől fogva az volt, hogy ez így legyen a pénzügyi, számviteli területen is. Mint aktív vállalatvezető, évtizedeken keresztül szembesültem azzal, hogy az aktuális „SZÁMOKAT” csak a következő hó végére tudta szolgáltatni a könyvelés. Amikor külső könyvelést használtunk, akkor néha csak még később. Pedig egy valós idejű működésre alapozott ERP-ben koránt sem lehetetlen, hogy a fizikai folyamatok mellett az adminisztratív rész is történjen meg azonnal.

Főkönyvi programot nem akartunk készíteni, a Prodosoftban mi a termelési és logisztikai folyamatokhoz értünk igazán. Azért kerestük meg a NOVITAX-ot, mert egy olyan nagy múltú főkönyvi rendszert fejlesztettek, ahol az adatkapcsolati réteg már létezik, és szinte valós idejű adatátvitel érhető el.

Zelenák András: Az együttműködést a Prodosoft ajánlotta fel nekünk, amelyből látható, hogy jó szakemberek értik a dolgukat, profikról van szó, mert a legjobbhoz fordultak, ezúton is köszönjük megtisztelő felkérést, amelyet örömmel fogadtunk el. A NOVITAX 36 éve fejleszt és forgalmaz ügyviteli programokat, nyilvántartásunk szerint mintegy 50.000 magyar vállalkozás adminisztrációját segíti valamilyen NOVITAX szoftver. Rendszereink eljutottak arra a szintre, hogy a KKV vállalkozások ügyvitelét, csak NOVITAX platformon, 100%-ban digitalizálni lehet. A Prodosoft vállalati- és termelésirányítási rendszere előkészíti, irányítja, kiszolgálja az anyagi folyamatokat és nyilvántartja a keletkezett információkat. Az ehhez kapcsolódó NOVITAX rendszer pedig − a PROD-NOVITAX rendszerek közötti kapcsolat jellegéből adódóan − szinte azonnal információkkal látja el az ügyviteli folyamatokat.

LJ: A Prod és a Novitax összeillesztésének eredményeként elértük, hogy a könyvelés minden reggel az előző napi állapotot mutatja. Amit lehet, azt tény adat formájában, de ahol például még nem jött meg a számla, ott a rendelésből tudható előzetes költségek alapján mutatjuk meg a valóságot legjobban megközelítő helyzetet. SZÁMOK mindig vannak, legföljebb az idő előrehaladtával egyre pontosabbá válik a kép. 

ZA: Ugyanis a PROD az adatokat automatikusan, gép-gép kapcsolatban adja át a NOVITAX könyvelő programjának, vagyis a PROD-ban keletkezett információk automatikusan kerülnek át a NOVITAX könyvelő programjába, amely a bizonylatokat akár a könyvelő közreműködése nélkül kontírozza és könyveli. Az adatáramlási kapcsolat kétoldalú, a NOVITAX rendszerből szintén gép-gép kapcsolatban érkeznek a PROD-ba az ügyvitelben feldolgozott, az anyagi folyamatok irányításához szükséges információk. Ezáltal a két szoftverből a kívülálló számára olyan egységes megoldás jött létre, amely néhány perc eltéréssel, egy rendszerben kezeli az anyagi és az ügyviteli folyamatokat. E tekinteteben mindenképp példaértékű és előre mutató a hazai szoftverpiacon. Az információ minden eddiginél gyorsabb feldolgozása mellett, a közös fejlesztés másik nagy eredménye, hogy az emberi beavatkozás kiiktatásával lényegesen csökkent a tévesen, hibásan feldolgozott adatok mennyisége.

LJ: Ehhez persze a könyvelésen is át kell kicsit formálni a szemléletet. Célszerű a „havonta egyszer könyvelünk” helyett folyamatosan végezni mindazt, amit már el lehet. Így a vállalatvezetés azonnal képbe tud kerülni nem csak a fizikai, hanem a pénzügyi területeken is. 

A mai világgazdasági körülmények között sok vállalatnak nincs is más esélye a túlélésre, pláne a növekedésre. Ezért óriási jelentőségűnek ítélem meg azt, amit a NOVITAX-os kollégák segítségével sikerült elérni: a kis- és közepes vállalatok számára is elérhetővé vált egy minden vonatkozásban valós idejű vállalatirányítási rendszer, lehetőséget biztosítva a vezetők számára az optimális döntések meghozatalához.

Köszönöm tehát Andrásnak, és csapatának az együttműködést!

ZA: Természetesen én is köszönetet szeretnék mondani Lukács József úrnak, hogy bevontak bennünket a közös munkába, amely eredményeképp új szintre emelhettük szoftvereinket, új felhasználói élményekkel könnyíthettük meg ügyfeleink munkáját.