A videóban Lukács József a Prodosoft Kft ügyvezetője és rendszertervezője mutatja be a Prod-MES gyártástámogató rendszert egy olyan üzemben, ahol minden munkahelyen operátor terminál van.

A Prod-MES a legapróbb részletekig vezérli és követi a termelés teljes folyamatát:

  • Irányítja az operátorok munkáját, 
  • rögzíti az elvégzett tevékenységet
  • valós idejű és megbízható adatot szolgáltat a termelés vezetői számára

Magyarországon jellemző, hogy sokféle terméket gyártanak nem túl nagy sorozatokban, gyakori átállással. A termékverziók folyamatosan változnak, és sokszor szigorú ágazati szabványoknak és vevői elvárásoknak kell megfelelni. 

Eközben a dolgozók képzettsége és motivációja néha alacsony, a fluktuáció magas, és mindez komoly kihívást jelent a vállalat, de különösen a termelés vezetői számára.

Ezekre a problémákra keresett megoldást a Prodosoft, amikor megalkotta a Digitális Munkautasítást. Ez Munkahelyekre és fázisokra lebontva mutatja a szöveges, képi esetleg videó utasításokat.

Tartalmazza a felhasznált anyagokat és szerszámokat, melyeket be kell azonosítani a gyártás megkezdése előtt. A rendszer nem enged gyártani, ha egy anyag vagy egy gyártóeszköz nem megfelelő.

Megköveteli a szükséges azonosítások beolvasását, lehetővé teszi a hibaesemények és a kieső darabok rögzítését. Címkék, vagy más dokumentumok nyomtathatók, Egyszerű mérőeszközöket lehet alkalmazni, mint pl. egy mérleg vagy tolómérő,  és Külső plug-in programok beillesztésével tetszőlegesen bonyolult feladatokat is e lehet végezni. Igény szerint beiktathatók gyártásközi ellenőrzések, ezek meghiúsulása akár blokkolhatja a gyártást, segíti a gyártástervezést.

A Digitális Munkautasítás nem csak a folyamatosan ismételt gyártási lépéseket fedi le, hanem a Gyártás- és Műszakkezdéséhez és befejezéséhez kapcsolódó tevékenységeket, és az időszakos feladatokat is. A Terminálon mindig látható, hogy mi a következő lépés, és a megfelelő munkavégzést a rendszer be is tartatja a dolgozóval.

Mindig látható az elkészült mennyiség, és hogy időarányosan hol tartanak a normához képest. Mindez alapját képezheti ösztönző rendszerek kialakításának. A Digitális Munkautasítás adminisztráció nélkül automatikusan megvalósítja a verziókövetést, és biztosítja a jóváhagyás és hatályba léptetés dokumentáltságát.

A Munkautasítás részelemei újrahasznosíthatók, amit a folyamatmérnök elkészített, az egy újabb termékváltozatban ismét felhasználható. A Mes rendszer másodperc pontossággal naplózza a történéseket: visszakereshető, hogy egy terméket, vagy Lot-ot kik, mikor, milyen anyagokból, milyen eszközökkel, milyen körülmények között és milyen eredménnyel állítottak elő. A rögzített adatokat az utókalkuláció felhasználja, további adminisztráció nélkül előáll a gyártási sorozat pontos önköltsége.

A rendszerhez kapcsolt riportkészítő használatával összeállíthatók a termelés, a minőségbiztosítás vagy a kontroling kimutatásai.A Prod-MES gyártástámogató rendszert a Prod ERP-hez terveztük, ezzel nyújtja a legkomplexebb szolgáltatást, de a MES más ERP-khez is hozzáilleszthető.

A Prod-MES használatával drasztikusan csökken az üzemi adminisztráció, miközben nő az adatok részletessége, megbízhatósága, gyártástervezés egyszerűsödik. Követhetők, és betarthatók lesznek a normák, mérhetővé válnak, és lerövidülnek az átállási idők, csökken a selejt, javul a minőség, nő a hatékonyság. Ha felkeltettem az érdeklődését, és szeretné részleteiben is megismerni a Prod-MES működését, akkor lépjen kapcsolatba velünk, szívesen állunk rendelkezésére.