Kattintson a címszavakra!

Gyártás

Gyártás

Pénzügy/Számvitel

Pénzügy/Számvitel

Rendeléstervezés

Rendeléstervezés

Munkautasítás

Munkautasítás

Cikktörzs

Cikktörzs

Elő és utókalkuláció

A Cikk tulajdonsága az Elő- és Utókalkulált egységár. Az Előkalkuláció célja, hogy akkor is legyen orientációs költségadat, amikor a Cikkre vonatkozó számlák még nem érkeztek be. Az Utókalkuláció eredményeként a készletek nyilvántartási árába beépül minden olyan költségelem, ami konkrétan felosztható a Cikkre, pl. Beszerzett Cikkek esetén annak Ára, Vámja, Vámkezelés költsége, Szállítás költsége, stb. Gyártott Cikk esetén a beépülő alkatrészek ára, és a munkadíj.

Főkönyvi feladás

Főkönyvi feladás

Elektronikus DokTár

Elektronikus DokTár

Értékesítés

Értékesítés

Kiskereskedelem

Kiskereskedelem

RMA kezelés

RMA kezelés

Beszerzési kondíciók

Beszerzési kondíciók

Anyagrendelés

Anyagrendelés

Készletforgalom

Készletforgalom

Jövőbeli készletalakulás

A szükségletek és a készletek alapján a Prod megtervezi a beszerzési és gyártási rendeléseket. A készletek, a tervezett beérkezések és fogyások idősora adja a jövőbeli készletalakulást

Termékszerkezet, BOM

A gyártott Cikkekbe beépülő anyagok listája. A Prod-ban ez a Munkautasítás elválaszthatatlan része. A Munkautasítás jóváhagyásának feltétele, hogy a Cikkek Technikai és Minőségbiztosítási Státusza aktív legyen.

Vevőtörzs

A Vevők adatait és alapértelmezett beállításait tartalmazza, beleértve a rá vonatkozó alapvető pénzügyi kondíciókat, de akár a Vevőnek megengedett Hitelkeretet is (a rendelési felületen a Prod figyelmeztet, ha a Vevőnek a megadott érték feletti kinnlevősége van).

Vevőrendelés

Vevőrendelés

Árlista

A Termékek és a Vevők Ár-csoportokba szervezhetők. A kereskedelmi kondíciókat Vevő vagy Vevőcsoport * Termék vagy Termékcsoport hozzárendelések (mátrix) formájában lehet megadni. A metszéspontban lévő kereskedelmi kondíció lehet lépcsős ártábla a rendelésre vagy a kumulált forgalomra, és tartalmaz olyan adatokat is, mint pl. fizetési határidő, vagy a garancia lejárati ideje.

Kinnlevőség

Ha a Prod nem maga kezeli a Vevőfolyószámlát, akkor is képes átvenni a Vevők lejárt, és nem lejárt kinnlevőség adatait a főkönyvi rendszerből. A Vevőhöz hozzárendelhető egy Hitelkeret is – ezek mind láthatók a rendelési felületen. Ha a pénzügyi vizsgálat funkció be van kapcsolva, akkor a rendelések automatikus árufoglalása (allokáció) nem foglalja be az árut, illetve nem indítja a kiszállítást, ha a Vevő a rendeléssel túllépné a hitelkeretét.(természetesen ez manuálisan felülbírálható.

Belső rendelés

A Cégen belüli anyag és készülék igényeket a felhatalmazott dolgozók belső (rezsi) rendelés formájában adják le. Ez az igény a kereskedelmi rendelésekkel azonos módon szolgálódik ki, csak értelemszerűen nem lesz kiszállítva, és számla se készül hozzá – viszont költséghelyre könyvelődik. A kiszállításkor itt is működik a gyári számos nyomkövetés.

Beszállító törzs

A Beszállítók adatait és alapértelmezett beállításait tartalmazza, beleértve a Minőségirányítási szempontokat is.

Beszállító dokumentumai

Beszállító dokumentumai

Raktár/Tárhely

Raktár/Tárhely

Gyártóeszközök

Gyártóeszközök

Gyártási költség

Gyártási költség

Kampányár

Kampányár

Speciális anyagkezelés

A Cikk tulajdonsága az előírt speciális anyagkezelés: pl. Páraérzékeny. Ahol ez szükséges (pl Bevételezéskor) ott jelezve van a speciális tulajdonság és megnyitható a kezelést leíró dokumentum.

Fuvarszolgáltatók

Fuvarszolgáltatók

Bevételezés

Bevételezés

Bejövő Számla ellenőrzés

Bejövő Számla ellenőrzés

Likvidálás

Likvidálás

LOT/FIFO

LOT/FIFO

Áthelyezés

A Cikkek Raktárak közötti mozgatása, jellemzõen az Üzemek ellátása gyártási anyaggal. A szükséges anyagok összeállításában a Szedési lista segíti a raktárost. Ez megadja, hogy mely Tárhelyekrõl mely Lot-okat kell összekészíteni? Ha az Induló és Érkezõ raktárakban különbözõ személy a Raktáros, akkor az Átadás-Átvétel két lépésben történik meg. Különbözõ Telephelyek közötti szállítási idõt is figyelembe lehet venni.

Rezsi felhasználás

Leltár

A Prod nyilvántartja, hogy egy készlet mikor volt utoljára ellenőrizve? Ennek alapján előírható a Leltár, amit a dolgozók Leltári íveken rögzítenek, és a készleteltérést könyvelik a Prod-ban. De a készletellenőrzés a napi rutin folyamatok részeként is elvégezhető. Ha Raktáros éppen végrehajt egy Áthelyezést, akkor megteheti, hogy megszámolja a maradékot is (főleg ha az kevés vagy 0!), és ha ezt rögzíti, akkor az is „leltárnak” minősül. Így meg lehet szabadulni az év végi kampány szerű leltározástól, de főleg év közben is pontos lesz a készlet és helyes lesz a rendeléstervezés!

Készleteltérés

Készleteltérés

Selejzetés

Selejzetés

Gyakorló gyártás

Gyakorló gyártás

Tesztgyártás

A gyártási rendelés a normál gyártás mellett lehet Gyakorló- és Tesztgyártás is. A Gyakorló gyártás a betanulást szolgálja: anyagot nem fogyaszt, készterméket nem keletkeztet, csak a loggolt gyártási műveleteket végzi a dolgozó. A Tesztgyártás készterméke az Üzem Inspekciós raktárába kerül, felhasználni csak átvizsgálás után lehet.

Operátor, Kompetencia

Operátor, Kompetencia

Norma, Kapacitás

Norma, Kapacitás

Kieső/Selejt

Kieső/Selejt

Gazdálkodási paraméterek

Gazdálkodási paraméterek

Idősoros gazdálkodás

Idősoros gazdálkodás

Munkaszámos gazdálkodás

A rendelésekhez Munkaszámot lehet rendelni, és anyaggazdálkodási szempontból a Prod ezeket külön kezeli.

Prognosztika

Prognosztika

Helyettesítés, kifuttatás

Helyettesítés, kifuttatás

Cikkszám

Cikkszám

Cikk műszaki adatai

Cikk műszaki adatai

Cikk dokumentumai

Cikk dokumentumai

UL, RoHs, REACH

A Cikk tulajdonsága lehet valamilyen szabványnak való megfelelés, illetve az ezt igazoló dokumentum feltölthető a Prod DOC-tárba – annak lejárati idejével együtt. Lekérdezhető, hogy mely Cikk igazoló dokumentuma hiányzik, illetve jár le. Továbbá vizsgálható az is, hogy egy gyártmány minden alkatrésze rendelkezik-e valamely tulajdonsággal.

Automatikus árfolyam

Automatikus árfolyam

Főkönyvi szám generálás

Főkönyvi szám generálás

Scanner, OCR

Scanner, OCR

Jogkezelés

Jogkezelés

Technical support

A Prod minden lehetséges eszközzel támogatja a Felhasználók munkáját. Mindig kéznél van az Admin és a Support Gomb, amely megnyitja a levelező alkalmazást. A felhasználó pár sorban leírja, hogy mit tapasztalt, de a levélhez automatikusan csatolódik egy log állomány, ami a probléma megértéséhez szükséges. Az Admin gombbal a CÉG rendszergazdájának lehet üzenni, a Support gombbal a Prod technical Support kap értesítést.

Ütemezett karbantartási feladatok

Ütemezett karbantartási feladatok

Reporting

Reporting

Automatikus adószám ellenőrzés

Automatikus adószám ellenőrzés

Web-shop interfész

A Prod saját web-shop-pal nem rendelkezik, de külső alkalmazástól képes átvenni a bejövő rendeléseket, melyek aztán a többi rendeléssel együtt kerülnek kiszolgálásra.

Áruelosztás

Áruelosztás

Garancia

Garancia

Csomagolási utasítás

A kereskedelmi rendelés (PO) részeként megadható egy Csomagolási Utasítás dokumentum, amely a Vevõ elvárásait, vagy a Cikkekre vonatkozó követelményeket rögzíti. Ha meg van adva Csomagolási Utasítás, akkor a Raktáros csak a dokumentum megnyitása után tudja összeállítani a szállítmányt.

Csomaglista

Csomaglista

Doboz lista

Doboz lista

Doboz Címke

Doboz Címke

Kiszállítási utasítás

Kiszállítási utasítás

Jóváírás

Jóváírás

Proforma

Proforma

Előlegszámla

Előlegszámla

Részszámla

A Prod az Értékesítési folyamat részeként integrált módon kezeli az Előlegbekérő(k) – Előleg számlá(k) – Rész- és Végszámlák elkészítését.

Végszámla

Végszámla

Sztornó számla

Előfordul, hogy egy számlát „törölni” kell. Ilyenkor a Stornó az eredetivel mindenben azonos, de negatív értékű Számlát állít ki, feltüntetve a Stornózott Számla számát is.

Kooperációs rendelés

Kooperációs rendelés

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Bejövő áru ellenőrzés

A Cikk tulajdonsága, hogy milyen módon kell bejövő áru ellenőrzést végezni rajta. Ha elő van írva a bejövő áru ellenőrzés, akkor Bevételezéskor a Prod automatikusan a minőségi Átvételi helyre továbbítja a tételt, és onnan csak a Minőségi Átvétel után lehet a tárolási vagy felhasználási helyre továbbítani.

Átvételi utasítás

A Cikk tulajdonsága lehet az Átvételi utasítás, mely dokumentum feltölthető a Prod DOC-tárba. Bevételezéskor vagy a Minőségi Átvétel részeként megnyitható ez a dokumentum.

Azonosító címke

Azonosító címke

Veszélyes, gyúlékony anyagkezelés

A Cikk tulajdonsága az előírt speciális anyagkezelés: pl. Gyúlékony, vagy Hűtést igényel. Ez a tulajdonság Raktárakhoz vagy Tárhelyekhez is hozzárendelhető. Bevételezéskor a Prod erre figyelmeztet.

Visszáru

A Beszállítónak visszaküldésre szánt anyagok egy zárolt Visszáru raktárba kerülnek, ahol gondoskodnak ezek visszaküldésérõl (vagy megsemmisítésérõl – ha a Beszállító nem akarja visszakapni a tételt..)

Átfutási idők

Az anyaggazdálkodás pontosságának egyik alapköve a különböző „események” Átfutási idejének megadása. Ezzel kapcsolatban a Prod az alábbi adatokat kezeli: Fix átfutási idő Mennyiségfüggő átfutási idő (saját gyártás esetén kapacitás és műszakszám) Fix logisztikai idő (az anyagok átvételére, továbbítására) Minőségi Átvét ideje (ha elő van írva) Telephelyek közötti mozgatás ideje Kimenő áruk esetén Szállítás ideje

Biztonsági készlet

Biztonsági készlet

Tervezett selejt

Tervezett selejt

Intrastat

Intrastat

Hulladékkezelés

A Bevételezés részeként rögzíthető, hogy a különböző hulladékfajtákból mennyi csomagolási hulladék keletkezett. Ilyen hulladék a raktározás vagy a gyártás közben is keletkezik, ezek az adatok ott is megadhatók. A rögzített hulladékmennyiség felhasználható a Termékdíj bevallás elkészítéséhez.

Környezetterhelési bevallás

A Cikk tulajdonsága a környezetterhelési besorolás, amely a Termékdíj bevallás pontos elkészítéséhez ad lehetőséget.

Munkalap

Munkalap

Munkaközi szünet, Túlóra

Az Üzem tulajdonsága az egy vagy több munkaidő profil. A dolgozókhoz vagy munkahelyekhez/gyártósorokhoz ezek egyike rendelhető hozzá. A Prod rendszerében termelő dolgozók előtti monitoron automatikusan megjelenik a Szünet, a szünet vége – így elosztható a mosdók/dohányzók/ebédlők terhelése. A műszak végét szintén jelzi a Prod - a túlóra lehetőségével együtt.

Vonalkód, címkenyomtató

Vonalkód, címkenyomtató

Mérleg, Bemérés

A gyártási folyamatba beiktathatók egyszerű mérőeszközök, pl. elektronikus mérleg, amivel ellenőrizni lehet egy csomag tartalmát, és a Prod csak akkor fogadja el a készterméket, ha annak súlya a megadott határok között van. Bonyolultabb Bemérő készülékek, illetve az ezeket vezérlő bemérő programok is beiktathatók a gyártási folyamatba. Ezeket rendszerint a CÉG készíti el, és plug-in-ként emelhetők be a Prod gyártási rendszerébe.

Gyári szám kezelés

Gyári szám kezelés

Gyártási Log

Gyártási Log

Karbantartás

Karbantartás

Külső gyártórendszer illesztés

Külső gyártórendszer illesztés

Biztonsági készlet

Biztonsági készlet

Biztonsági fedezet

Biztonsági fedezet

Szabad osztályozó kód

Szabad osztályozó kód
NAV kapcsolat

Iktatás

Iktatás

Tag

Tag

Elévülés

Elévülés

Archiválás

Archiválás

Többnyelvű

Többnyelvű

Első minta kezelés

Első minta kezelés